Mieli rakentuu tunteiden ja tarpeiden avulla

Mielen avulla ihmeisiin

Mielen hyvinvointi tänä päivänä

Mieli rakentuu tunteiden ja tarpeiden avulla, mutta oletko huomannut kuinka toimit mielesi mukaan? Sinultakin on varmasti kysytty usein, että mitä mieltä olet jostakin asiasta, ja vastausta odotetaan saman tien.  Tässä saattaa olla kompastuskivi, sillä usein vastaat sen minkä olet oppinut tai sisäistänyt, mutta kun tuo hetki menee eteenpäin, mielesi tekee edelleen töitä, vaikka et sitä huomaisikaan.  Jonku ajan kuluttua huomaat että hetkinen, enhän minä todellakaan enää ole sitä mieltä…arvoni ovat siinä suhteessa toisenlaiset. Mutta mutta, se hetki meni menojaan,  ja useinkaan et enää vaivaudu muuttamaan sanomisiasi.

Et siis ehdi tutkiskella mielipiteitäsi, vaikka osin ne muuttuvat meillä kaikilla iän ja kokemusten myötä ja niin sen kuuluu ollakin, arvot ja asenteet kulkevat mukanasi elämäsi eri vaiheissa.

Useimmat päätökset teet sen hetkisen mielesi mukaan.

Oletko koskaan pysähtynyt ja antanut mielesi hieman huilata ja siinä hetkessä asettunut kuuntelemaan mitä kehosi mahtaa mielellesi viestiä? Miten kehosi voi, onko se kaiken aikaa virittynyt toimintaan, vai tuntuuko että se tahtoisi hetken olla ja rojahtaa, kerätä voimia? Jaksaakohan se tämän päivän kiireessä ilman pausseja? Vai onko parempi mennä ja tuulahdella kaiken aikaa ison joukon mukana, valtavirtasaatteessa?

Mielelläsi on suurempi voima mitä ikinä osaisit edes kuvitella. Olet kaiketi törmännyt lauseeseen jossa jostakusta ihmisestä sanotaan että hänen tekonsa/sanansa ovat mieltä vailla.

Aika rohkeaa, sillä jokaisella on mieli…olipa se pysähtynyt tai eteenpäin juokseva kuin tuuliviiri. Kuka semmoisen pystyy päättelemään? Kornia on se, että kukaan ei oikeasti tiedä onko sellaista ihmistä olemassakaan. Kyllä ihminen omaa tarpeensa ja tunteensa jo aivan pienestä vauvasta lähtien. Mieli rakentuu tunteiden ja tarpeiden avulla. Mieltä on mielestäni tutkittu aivan liian vähän, vaikka se näyttelee elämässämme suurta roolia. 

Mieli rakentuu tunteiden ja tarpeiden avulla

Mieleni minun tekevi

Onko mitään mieltä missään?

Jos koskaan olet meditoit olet varmasti huomannut että se on hyvä tapa hiljentää itsensä ja  huomata kuinka mieli laukkaa kaiken aikaa. Siellä juoksee vanhoja asioita, niitä keskeneräisiä ajatuksia tai jokin tapahtuma tai sanoma mikä on jäänyt “kliinni”. Mieli ei itse automaattisesti hiljene, vaan se hiljentyy kun antaa ajatusten siirtyä rauhassa eteenpäin, eikä jää niitä pohtimaan. 

Ennen vanhaan ei yhtäkkisiä mielitekoja niin vaan päässytkään  toteuttamaan, pelkästään jo matkojenkin takia. Tänä päivänä matkat kaikkialle on lyhyempiä nopeiden kulkuneuvojen ansiosta, ja ruokakin saatetaan hakea tai tilata yhtäkkisen mieliteon seurauksena. Ja siihen buustiin on mennyt mieli mukaan. Tosin jos matka on jonnekin nopealla yhteydellä, esim lentämällä, itse ainakin huomaan että kaikki “muumit” eivät ole vielä mukana….tokaisin muutaman vuoden aina, että olen vähän jälkijättönen, mutta nyt kuulin jonkun viisaan sanovan että se kehon energia ei tunnista tätä rivakkaa liikkumistapaa, ja miksi pitäisikään. Se tulee siis perästä päin.

Arvotatko asioita omien mieltymystesi tai jopa opittujen tapojen mukaan? Mieli on sopeutunut toisten tarjoamiin malleihin aika kevyesti, silloin kun olit pieni. Olit avoinna kaikelle ja luontaisesti kasvoit oppimalla asioita jota lapsuusympäristössä tapahtui tai toistettiin.

Mieli on siitä metka että se on myös aika notkea monellakin taipumaan uusiin asioihin, olipa ne sitten hyviä tai jopa huonoja, se kaiketi riippuu siitä minkälaisessa mielentilassa vastaanottaja on.

Muistatko elämässäsi asioita jolloin ei- sana on ollut ehdottoman tärkeä, ja taas kun aikaa on kulunut, oletkin jo muuttanut tuon ei-sanan päälaelleen. Siihen vaikuttaa todella moni asia, joten se ei ole ihan yksiselitteinen, ja se on aivan normaalia, kasvaa ulos vanhoista malleista ja toteuttaa oman itsen hyväksi havaittuja tapoja.

Mieli toimii myös usein kehoasi ja hyvinvointiasi vastaan…muistat varmasti hetkiä kun yhtäkkiä olet jonkun mieliteon vallassa. Se voi olla esine, vaate tai jokin ruoka. Joskus hetkellinen mieliteko tuntuu pitkäaikaisesti hyvältä, mutta on myös niitä jotka kaduttavat melkein välittömästi, tähän sarjaan on pakko listata makeiset.

Koska jokaiselle on annettu oma mieli, sitä on myös syytä käyttää ja tehdä asioita tiedostaen, ja oman mielensä mukaan. Sillä kuten kaikilla muillakin lihaksilla, myös mielen toimimatta jättäminen tai pienentäminen vaikuttaa kokonaisuuteen.

Muuttaakseen jotain tulee ajatella isommin kuin ympäristö, ajatella suuremmin kuin olosuhteet, toimia suuremmin kuin elämän olosuhteet. Jokainen merkittävä henkilö historiassa on ymmärtänyt tämän.

-Joe Dispenza, kiropraktikko, neurologian asiantuntija, kirjailija

Mieli rakentuu tunteiden ja tarpeiden avulla-taideterapiasola

Onko mielellä korvat

Keho&Mieli&Henki- trio yllättää

Mielesi osaa myös kuunnella kehoa, keho mieltä ja nämä kaksi myös henkeä. Tämä trio on mukanasi kaiken aikaa ja tekee parhaansa, jotta elämä kehossasi olisi mahdollisimman harmonisoivaa, tyydyttävää ja rakkauden täyteistä.

Tässä rakastamani ratkaisukeskeisessä kuvataideterapiassa on yksi piirre, joka on kuin taikaa. Se on nimenomaan se, ettet ikinä ei voi tietää mitä sieltä kehosta nousee…mitä olet juuri sillä hetkellä kehosi mielestä valmis työstämään, katsomaan uudemman kerran ja tutkimaan sitä toiselta kantilta. Saat olla varma, että tässä kohtaa virheitä ei tule. Kehomme on monesti mieltä viisaampi. Joka kerta kun asioita tulee esille, on kuin Pandoran lipas avautuisi ja tarjoaisi sinulle tarjottimella asian joka on valmis irtipäästöön tai muuten tarkasteltavaksi.

Hyväksyä, vaihtaa näkökulmaa, irrottautua ja antaa tilaa uudelle. Se on mielelle mieluista ja ehdottomasti myös keholle. Tässä huomaat että keholla ja mielellä on salainen suhde, se toimii jos osaat asettua odottamaan odottamatonta yllätystä.

Eli eihän sinunkaan mielellä korvia ole, mutta sillä on mahtivoima tallentaa sinusta asioita, ja niiden mukana tulleita tuntemuksia, ja erityisesti juuri silloin kun joku asia vahvasti koskettaa, olkoompa se mukava tai epämukava. Ja mistä ihmeestä voit tietää että tätä kannattaa kokeilla? No se kolmas osa tästä triosta, eli henkesi, osaa kuljettaa sinut juuri oikeaan aikaan ja oikeaan paikkaan. Mikään ei ole sattumaa, vaan kaikella on aina jokin tarkoitus.

Eikä sen viisaus siihen lopu, sillä se on aika joustava, sitä voi suostutella muuttamaan omia ns tallennettuja arvoja ja mielipiteitä, olivatpa ne kotoisin mistä tahansa.

Mieli on myös siitä metka että se on myös aika notkea monellakin taipumaan uusiin asioihin, olipa ne sitten hyviä tai jopa huonoja, se kaiketi riippuu siitä minkälaisessa mielentilassa vastaanottaja on.

Ratkaisukeskeisessä kuvataideterapiassa on taikaa

Kehosta löytyy mielen voima

Avoin mieli ja motorinen liike avittaa

Taideterapiassa ei tuoteta varsinaisesti taidetta, sillä tehty maalaus tai työ on kynän tie, joka pitää käden liikkeessä ja tuottaa kehosta muistoja, tallenteita, kenties sellaisiakin jotka luulit jo unohtuneen.

Tälle tielle astuessasi olet jo sallivassa tilassa, jotta toisenlainen tiedostaminen ja uudenlainen näkökulma on mahdollista. Olet ikäänkuin avoin kehosi “äänelle”ja valmis suhtautumaan asioihin toisella tapaa ja annat kehollesi luvan vapauttaa jonkin ns jännitteen asian osalta.

Monesti tapahtuma tulee eteen kuin höyryjuna, possahtaa siihen ja ikäänkuin kertoo että nyt on hyvä aika tunnustella tätä asiaa uudelleen.

Vuorovaikutuksessa ohjaajan tai parin kanssa sitä voi oivaltaa jotain sellaista mitä ei aikaisemmin kyennyt tunnistamaan, voi huomata muutoksen tämän hetkisessä suhtautumisessa tai ajattelutavassa ja mikä parasta saa uudenlaisen näkökulman asiaan ja jotenkin oivaltaa myös miksi tuon asian piti tapahtua.

Miten tuo asia ilmenee ja miltä tuntuu, on jokaiselle omanlaisensa ja vahvasti on riippuvainen siitä, mitä silloin tunsit kun tuo tapahtuma oli käsillä ja miten se eroaa tämän hetkisestä tuntemuksesta. Mikä siinä on muuttunut? Vai oletko sinä muuttunut? Miten se nyt näyttäytyy kun aikaa on kulunut?

Värit, kynän jälki ja käden motorinen liike aikaansaavat tilan jossa avaudut itselles

Mitä ajatuksia tämä sinussa herätti? Luuletko että olisit valmis tapaamaan niitä tunteita, joita mielesi on sinuun piiloittanut ja irroittamaan kehostasi tilaa uusille asioille? 

Jos on oikein täysi, ei uusille tuulille ole tilaa.

Kiitos, kun jaat postauksen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.